Vertrouwenspersoon
Waarom een vertrouwenscontactpersoon?
In de samenleving, maar ook binnen diverse sportverenigingen, kunnen er momenten en gebeurtenissen zijn waarbij grensoverschrijdend gedrag plaatsvindt. Wat doe je dan? Binnen de 5 Dorpen hebben we 2 vertrouwenspersonen. Wat je kan doen en wie je kan benaderen lees je hieronder.
Wat doet een vertrouwenscontactpersoon?
De vertrouwenscontactpersoon fungeert als eerste opvang voor alle bij de Schaats & Hardrijdersvereniging “De 5 dorpen” betrokken mensen (sporters, ouders van sporters, trainers/ begeleiders, toeschouwers, vrijwilligers, bestuur, etc.) met een klacht of vraag over grensoverschrijdend gedrag door iemand van onze vereniging. Zij/hij biedt een luisterend oor, geeft raad en verwijst door voor geschikte hulp als je aangeeft dat je dit wilt. Het kan dus ook zo zijn dat je alleen even je hart lucht. Belangrijk is dat je zelf bepaalt wat er gebeurt en in welk tempo.
Hoe vertrouwelijk is een vertrouwenscontactpersoon?
Zij/hij is er om te luisteren, te ondersteunen en te adviseren. Het advies dat zij/hij geeft kan variëren van concrete handvatten voor de melder om het probleem zelf of op te lossen, tot advies tot bemiddeling of begeleiding bij een klacht.
Van de gesprekken, die er tussen jou en de vertrouwenscontactpersoon plaatsvinden, wordt niemand op de hoogte gesteld zonder dat jij daar toestemming voor hebt gegeven of ervan op de hoogte bent. Dat het belangrijk kan zijn ook andere personen bij een vraag of probleem te betrekken zal duidelijk zijn, maar dit zal nooit zonder overleg met jou en toestemming van jou gebeuren!
De activiteiten van de vertrouwenscontactpersoon vallen onder de verantwoordelijkheid van het Bestuur, maar zijn dus wel onafhankelijk van het Bestuur. Bij het afsluiten van het jaar rapporteert de vertrouwenscontactpersoon aan het Bestuur óf er meldingen zijn geweest, van welke aard deze meldingen waren en hoe de voortgang en de afsluiting hebben plaatsgevonden. Deze rapportages zijn op anonieme basis tenzij in voorkomend geval toestemming is gegeven door de aangever dat naamsvermelding akkoord is.
Wanneer schakel je de vertrouwenscontactpersoon in?
Als jij je afvraagt of de manier van omgaan met elkaar wel klopt, dan ben je welkom bij de vertrouwenscontactpersoon. De vragen die je hebt kunnen gaan over:
– Pesten en gepest worden.
– Het gevoel hebben dat je er door je huidskleur, geloof of seksuele voorkeur er niet bij hoort.
– Grensoverschrijdend gedrag: de manier waarop je benaderd en/of aangeraakt wordt door een andere schaatser, trainer, coach of begeleider ervaar je als onprettig.
– Een vermoeden van ‘grensoverschrijdend gedrag’: je denkt dat iemand in jouw directe omgeving hier mee te maken heeft.
– Je maakt je zorgen over de wijze waarop er met je kind wordt omgegaan binnen de vereniging.
– Gevoel van onveiligheid in relatie tot de activiteiten bij onze vereniging.
– Je vraagt je af of jouw gedrag als trainer en/of coach verstandig is.
– Ongepast gedrag vanuit ouderbegeleiding en/of trainer.
– Iemand heeft je direct of indirect beticht van ontoelaatbaar gedrag.
Wie zijn onze vertrouwenscontactpersonen?
Onze vertrouwenscontactpersonen zijn Sietske Veen en Jop Spruit.
Sietske Veen werkt als HR-interim, re-integratie, loopbaan en studiekeuze adviseur en is gecertificeerd vertrouwenspersoon (LVV). Daarnaast heeft zij lesgegeven aan de Hogeschool Utrecht op ’t vlak van dilemma’s, ethiek en integriteit.
Jop Spruit: Is als hoogleraar ruim 30 jaar werkzaam geweest in de Rechtsgeschiedenis, o.a. aan de Universiteiten van Utrecht en Maastricht. Hij is sinds 2002 met pensioen, maar niettemin nog steeds actief op de terreinen van wetenschap en bestuur.
Goed om te weten?
De vertrouwenscontactpersoon is geen behandelaar, maar bespreekt de melding en kan iets voorleggen door persoonlijk af te spreken. Als er verdere opvang noodzakelijk is, zal dit altijd met toestemming van de betrokkene(n) plaatsvinden buiten onze Schaats & Hardrijdersvereniging “De 5 dorpen”. De vertrouwenscontactpersoon is er voor iedereen binnen onze vereniging.
Je kunt onze vertrouwenscontactpersonen als volgt bereiken: · Sietske Veen: E-mail: sietskeveen@aandachtenadvies.nl of via telefoonnummer 06-10038228 · Jop Spruit: E-mail: spruit@dutch.nl of via telefoonnummer 035-6246393.
Als er sprake is van seksuele intimidatie en je wilt het niet meteen bespreken met de vertrouwenscontactpersoon van onze vereniging, dan kun je ook terecht bij het NOC*NSF- meldpunt met vragen, twijfels of om je verhaal te vertellen. Het NOC*NSF-meldpunt is dag en nacht bereikbaar, ook in het weekend en op feestdagen. Het nummer is 0900 – 202 55 90 (0,10 euro per minuut).