Jeugdschaatsen

Schaatsen is leuk !!

Onder leiding van enthousiaste begeleiders, -gesteund door de jeugdcommissie-, wordt op de Jaap Edenbaan in Amsterdam schaatsles gegeven aan jeugd vanaf ± 6 tot en met 12 jaar. De lessen vinden plaats op speciaal voor het jeugdschaatsen gereserveerde uren.

 

Jeugdcommissie (JC)
De jeugdcommissie wordt gevormd door een groep betrokken ouders. (Herkenbaar in een fel oranje clubjack, langs of op de baan). Heeft u vragen over het jeugdschaatsen, dan kunt u bij hen terecht. Het jeugdschaatsen bij 'de 5 dorpen' draait geheel op vrijwilligers. Soms is er bij het organiseren van activiteiten extra hulp nodig, dan zullen zij wellicht ook een beroep op u doen.


Wie zijn wij :

Naam Functie   E-mail
Olav Dijst Coordinator begeleiders  Coordinatie op de baan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
Margot Timmerman Administratie jeugdleden &
Organisatie activiteiten Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
Marlies Galesloot Communicatie ouders & Organisatie activiteiten Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
Rolinda Vogelaar PR & Organisatie activiteiten Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

De JC is bereikbaar via het algemene e-mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Tijdens de lessen is doorgaans tenminste 1 JC-lid / vertegenwoordiger langs de baan aanwezig voor b.v.:
     • schaatsadvies,
     • indeling in de groep,
     • wanneer is overstappen naar wedstrijd- of recreatieschaatsen verantwoord, en
     • andere aanverwante schaatszaken.

Plaats en Tijd
We schaatsen op de Jaap Edenbaan Radioweg 64, 1098 JE in Amsterdam.

Er is een jeugdschaatsuur :
     • Zaterdagmiddag van 16.55 uur - 17.55 uur

Zorg dat je altijd ruim op tijd aanwezig bent. Als je een keertje niet kunt, hoef je je niet af te melden, maar het mag wel. (Zie de bewaareditie van de 'Vijfslag' voor een telefoonnr.) Als je langere tijd niet komt, laat dit dan wel in ieder geval even weten!
Als er natuurijs ligt, -daar hopen we natuurlijk altijd op-, dan verplaatsen we de schaatslessen naar een ijsbaan in een van 'de 5 dorpen'. Actuele informatie daarover versturen we altijd per mail.
LET OP :
Vaak, -de natuur is nu eenmaal grillig-, sturen we deze mail pas in een heel laat stadium !! Verder plaatsen we laatste info daarover altijd op deze website.
Het schaatsen gaat in principe altijd door. Ook in de vakantie en ook bij slecht weer. Er zijn altijd begeleiders op de baan aanwezig. In extreme weersomstandigheden b.v.: bij heel veel sneeuw, of bij ijzel, kunnen we wel besluiten de les af te lassen. Ook die informatie wordt vaak zeer kort voor de aanvang van de les gemaild en wordt op deze site aangegeven.

Vervoer
Je moet zelf voor het vervoer naar Amsterdam zorgen. Veel ouders maken hiervoor onderling carpoolafspraken. Op de Radioweg kost het parkeren een paar dubbeltjes. Op de zaterdag is het hier echter wel heel druk. Indien u uw auto daar niet meer kwijt kunt, dan is er betaalde parkeergelegenheid in de omliggende woonwijken, a € 2.40/uur. Zorg wel dat uw chipknip opgeladen is! Met munten betalen is niet mogelijk.

Abonnement en Lidmaatschapskaart
Tijdens 'het Startschot', aan het begin van het schaatsseizoen, heb je je abonnement van de schaatsbaan, je lidmaatschapskaart van 'de 5 dorpen', de groepsindeling en een button met je naam voor op je muts ontvangen.

Toegang tot de baan
Om toegang te krijgen tot de ijsbaan moet je altijd je abonnement en je lidmaatschapskaart tonen.
Bij eventueel verlies van het abonnement kun je bij de jeugdcommissie een duplicaatpas aanvragen. De kosten hiervan (€3,25) zijn voor eigen rekening.

Groepsindeling
De indeling in groepen wordt gemaakt op basis van leeftijd & het -ingeschat- schaatsniveau. Deze indeling passen we in het begin van een seizoen regelmatig aan. Op de zaterdagmiddag zijn er een 10-tal groepen. De jongste kinderen (verdeeld over 2 groepen) schaatsen op de krabbelbaan.

Wat heb je nodig?
Schaatsen
Natuurlijk heb je schaatsen nodig. Easy glidersWij adviseren om de eerste paar jaren op "doorlopers" (tegenwoordig in kunststof uitvoering), b.v. Zandstra Easy gliders (zie foto), te schaatsen. Met aan de voet een hoge stevige-, goed op de voet aansluitende winterschoen (geen gympen of laarzen !). Later is de overstap naar lage noren verstandig. Let bij aanschaf vooral op de schaatsschoen. Hoe beter die aansluit op de voet, hoe groter het plezier !! Naast de bekende lage/hoge noren zijn ook meer comfort/stabiliteit biedende schaatsen met vaste schoen verkrijgbaar. Ervaring leert inmiddels dat kinderen met wat zwakkere enkels goed "uit de voeten" kunnen op b.v. de "Unlimited Slider" (zie foto) van Viking of een vergelijkbaar type schaats, bij voorkeur met een lage schoen. Unlimited slider

Klapschaatsen zijn voor het jeugdschaatsen niet aan te bevelen.
Laat je schaatsen, ook de Easy gliders, regelmatig slijpen.
Op de Jaap Eden Baan zijn ook lage noren voor het hele seizoen te huur.


Veiligheid
LET OP!
Op de krabbelbaan zijn, in verband met de veiligheid, alleen Easy gliders (of varianten hiervan) toegestaan. Noren worden daar dus niet toegelaten.
Betreden van de ijsbaan is pas toegestaan als de dweilmachine is vertrokken en de rode lichten uit zijn.

Handschoenen/wanten
In verband met de veiligheid is het verplicht om altijd wanten/handschoenen te dragen. Zonder wanten of handschoenen mag je niet de baan op.

Clubmutsmutsen
Tenslotte is het dragen van een clubmuts verplicht (ook i.v.m. de veiligheid en herkenbaarheid). Deze muts in de clubkleuren oranje/zwart is te koop bij 'het Startschot', maar ook nog gedurende de eerste paar weken op de Jaap Edenbaan (bij leden van de JC). Kosten € 7,50.

TIP
Voor de jonge kinderen/starters is zeker in het begin van het seizoen, als de baan vaak nat is, een regenbroek of skibroek aan te raden.

EHBO en Verzekering
Op de Jaap Edenbaan is altijd een EHBO-er rond de baan aanwezig. Door de KNSB is voor kinderen met een geldig lidmaatschap tijdens het jeugdschaatsen een collectieve ongevallenverzekering afgesloten.

Verder met schaatsen?
Ben je dit seizoen al 12 jaar, dan kun je volgend jaar niet meer meedoen met het jeugdschaatsen. Maar je hoeft natuurlijk niet te stoppen!
Denk bijvoorbeeld eens aan wedstrijdschaatsen of recreatie-schaatsen. In de 2e helft van het seizoen ontvang je hier meer informatie over. Wedstrijdschaatsen is een prachtige sport en houdt je nagenoeg het hele jaar door in beweging. Zie voor meer uitgebreide informatie elders op deze site ! Verder is onze schaatsvereniging ook tijdens de zomermaanden erg actief; kijk b.v. maar eens onder de menukeuze 'Zomeractiviteiten' op deze site. Zo kan je je vanaf april/mei uitleven in wielertrainingen, skeeler- en hardlooptrainingen.

Beëindigen lidmaatschap
Als je van plan bent om na het seizoen te stoppen met schaatsen -liever niet, natuurlijk-, zeg dan je lidmaatschap tijdig op.
Dit kan tot uiterlijk 31 maart van het betreffende seizoen. Je kunt schriftelijk opzeggen, m.b.v. het formulier afmelden of per e-mail bij de secretaris van de vereniging: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Zeg je te laat op, dan blijf je nog een jaar contributie plichtig.

Activiteiten
In de jaarkalender (zie eventueel het 'Quick menu' aan de rechterkant) staan alle belangrijke data voor het schaatsseizoen!